Selecteer een pagina
“Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn overstap.”

Hermen (54)
Directeur Ruimtelijk Domein

Het verhaal van Hermen

Hermen is sinds het najaar van 2020 directeur Ruimtelijk Domein bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Waar gaan we bouwen en hoe zorgen we ervoor dat het niet ten koste gaat van het groen? Hoe blijven we goed bereikbaar en stimuleren we het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer? Voorbeelden van vraagstukken die spelen in het ruimtelijk domein.

Hoe het begon

“Dit is mijn eerste baan bij een gemeente. Ik heb ruim 20 jaar bij de rijksoverheid gewerkt. Bij verschillende ministeries heb ik ontzettend mooie dingen mogen doen, steeds in het ruimtelijk domein. Dat is wel echt een rode draad in mijn loopbaan.

Ik heb een hele goede tijd gehad bij de rijksoverheid en er was geen reden om weg te gaan. Toch dacht ik op enig moment ‘bewegen is goed, ook voor mij’. De vraag is dan of je dat binnen de rijksoverheid doet, of er buiten. Ik koos het laatste. Niet voor de hand liggend als je 50 plus bent, maar mede daarom besloot ik de sprong te wagen. Ik wilde me verder ontwikkelen op een plek dichter op de samenleving.”

De overstap naar een gemeente was logisch, maar daarom niet minder spannend

“In mijn vorige functie werkte ik veel samen met waterschappen en gemeenten. Dat vond ik interessant en aantrekkelijk. Je bent dichter bij waar het gebeurt en voelt en ziet direct de impact van je werk. De combinatie van concreet werk, zoals het onderhouden van onze buitenruimten, en vraagstukken over duurzaamheid, klimaatadaptatie en ruimtelijke ontwikkeling sprak me aan.

De stap naar een gemeente was voor mij een logische volgende, maar daarom niet minder spannend. Ik wist wat ik had bij het Rijk, niet wat ik zou krijgen bij de gemeente. Ruim anderhalf jaar verder kan ik oprecht zeggen dat ik nog geen seconde spijt heb gehad van mijn overstap.”

Foto van Hermen, Directeur Ruimtelijk Domein

Korte lijnen in een dynamisch speelveld

Wat het werk voor deze gemeente bijzonder en uitdagend maakt is haar indeling. De ene helft is stad en onderdeel van een groter stedelijk gebied. De andere helft is een buitengebied en onderdeel van het Groene Hart. Daardoor heb je met de dynamiek en problematiek van allebei te maken.

Daarbij komt dat deze gemeente een aantrekkelijke schaal heeft, niet te groot en niet te klein. Er is hier minder bureaucratie nodig om de dingen te organiseren. En, dat is belangrijk voor de algehele sfeer, de lijnen zijn korter. Het zorgt ervoor dat je gauw onderdeel bent van het geheel, ook als je zoals ik nu, in de ambtelijke top zit. Je doet het hier echt samen.”

Meer verhalen