Selecteer een pagina
“Bij iedere overstap groeide mijn kennis over en liefde voor deze gemeente.”

Edgar (58)
Commissiegriffier

Het verhaal van Edgar

Edgar werkt sinds 1997 voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Als commissiegriffier ondersteunt hij de raadscommissie Omgeving. Hij bereidt onder andere de agenda voor van de commissies Omgeving en Rekening & Audit en maakt een aandachtspuntenlijst voor de voorzitter.

Hoe het begon

“Dit jaar werk ik 25 jaar voor deze gemeente. Ongelooflijk eigenlijk. Ik zie mezelf nog zitten op een warme zomerdag in augustus, bladerend in de Haagsche Courant die mijn vriendin ieder weekend kocht.
Toen ik de vacature voor medewerker Publiekszaken zag, riep ik uit ‘Dit is het!’ Ik voelde gewoon dat het de baan en plek voor mij was. Een kwarteeuw later mag duidelijk zijn dat mijn gevoel goed zat. De advertentie heb ik altijd bewaard.”

Zeven banen later

“Na mijn studie Publieksrecht dacht ik ‘Ik ga bij de overheid werken’, om er vervolgens vrij snel achter te komen zoiets als dé overheid niet bestaat. Een ministerie bijvoorbeeld is heel iets anders dan een provincie, waterschap of gemeente. Maar al doende leert men en ik ben de afgelopen jaren behoorlijk doende geweest.

Ik heb zeven banen gehad binnen deze gemeente. Dat kan hier. Als je ambities hebt, horizontaal of verticaal, en je maakt dat kenbaar, wordt er echt gekeken naar wat mogelijk is. Ook als dat betekent dat je uiteindelijk van baan wisselt. Er wordt gekeken naar wat het beste is voor jou. Uiteindelijk is dat toch ook het beste voor de gemeente, want met tevreden medewerkers bereik je nog altijd meer.

Voor mij geldt dat bij iedere overstap mijn kennis over, maar ook mijn liefde voor deze gemeente is gegroeid. Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd over de organisatie, het politieke speelveld, de gemeente en haar inwoners, komt me goed van pas in mijn huidige rol.”

Ik kan hier mezelf zijn

“Als commissiegriffier zit ik dicht tegen de politiek aan zonder dat ik aan politiek doe. Je moet dat echt leuk vinden. Ik ben daarin misschien wel wat atypisch. Mijn baankeuzes passen daarbij. Ik heb, ook als vijftiger, een studentikoos voorkomen en dat zet mensen weleens op het verkeerde been.

Dat ik het liefst een ondersteunende rol heb waarin ik anderen kan helpen, adviseren, voorlichten en wegwijs maken, is dan verrassend. Toch zijn het precies die ondersteunde elementen die 25 jaar geleden maakten dat ik wist dat ik bij deze gemeente moest zijn.

Ik voel me hier nog steeds heel erg thuis. Ik kan mezelf zijn, ik blijf me ontwikkelen en ik ben op allerlei manieren bezig voor de inwoners. Dat zijn drie dingen die belangrijk zijn voor mijn werkplezier en, vast niet toevallig, de rode draad vormen in mijn carrière.”

Foto van Edgar de Bruin, Commissiegriffier voor het oude stadhuis

Zoveel mogelijkheden

“Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe breed het werkveld bij een gemeente kan zijn. Economie, handhaving en veiligheid, financiële ondersteuning, onderwijs. Als je wil, kun je echt alle kanten op!”

Meer verhalen